Bönburgare och skamkänslor

Det finns en del saker jag skäms riktigt rejält över här i livet. En sådan sak är att jag kläckte ur mig ”Åh, jag vill också ha ett lyte” till en trubadur som var döv på ena örat. Jag får fortfarande riktiga skamsköljningar av det.

Men av allt dumt jag gjort så skäms jag mest över följande episod, som inträffade när jag stekte hamburgare på Max i Jönköping.

Vi har precis börjat med chili cheese, friterade ostbollar med jalapeño gjorda av gigantbolaget McCains. Vi har en stor skylt vid beställningen där det står: ”prova våra friterade jalapeño-snacks Chili Cheese!” eller något liknande.

Fram till beställningen – där jag och två tjejer till står – kommer en drygt tjugoårig kille. Han är rödlätt, söt och ganska blyg, det märkts på sättet han för sig. Han beställer ett maxmål. Eftersom vi just haft en kampanj om merförsäljning, det vill säga att vi ska pracka på folk saker de inte vill ha, fladdrar jag lite med ögonfransarna och frågar ”vill du ha någonting mer?”.

Killens ögon går som pingpongbollar över alla grälla skyltar och fastnar på chili cheese-skylten. Joo, säger han tveksamt. ”Jag kan ta några sådana där jappalenos”.

Och det är här jag gör det oförlåtliga. Jag försöker verkligen behärska mig, bita mig i läppen, ta mig i kragen, men tårarna börjar spruta av återhållna känslor. Och är det något jag är usel på så är det att hålla masken: jag börjar gapskratta. Själva hemskheten i det jag håller på med gör att skrattet tar sig närmast hysteriska proportioner, och vid det här laget kan inte mina arbetskamrater hålla sig längre. Hela personalen skrattar åt den stackars killen som blir rödare och rödare. Jag försöker förtvivlat be om ursäkt mellan skrattattackerna, men varje försök att prata renderar ytterligare skratt. Killen vänder förståeligt nog på klacken och går.

Även om chansen är minimal att killen läser den här bloggen så vill jag ändå passa på att be om ursäkt. Förlåt!

Kanske är det därför jag så sällan köper jalapeño. Jag kan helt enkelt inte tänka på den lilla trevliga chilin som något annat än jappaleno, och varje gång jag gör det kommer skammen. Stackars jävla kille, han kanske blev märkt för livet?

Men idag hade jag faktiskt jappa… f’låt, jalapeño hemma. Dessutom en alldeles klotrund avocado som jag hittat på Coop Forum i Fittja.  Så det blev bönburgare med guacamole. Hyfsat mexikanskt, i alla fall jämfört med fredagstacos.

Till burgarna bakade jag hamburgerbröd på min fenomenala majsbrödsdeg och strösslade lite santa maria chili-limekrydda som ugglat i skafferiet gud vet hur länge. Det blev faktiskt väldigt gott. Och snyggt! Att bilden trots det blev så ful var för att brödet inte blev klart förrän halv nio och då var det mörkt och inget vidare fotoljus.

Svarta bönburgare med guacamole

receptmakare: Margit Richert

4 portioner

30 minuter

De här burgarna är både väldigt goda och väldigt nyttiga. Fast att de är nyttiga märks inte alls, tack och lov.

Ett allmänt tips om rå lök: är det en lite fränare lök du fått tag i, lägg skivorna i kallt vatten en timme (byt till nytt vatten då och då) så försvinner lite av de skarpa ämnena och du slipper rapar som verkar komma direkt från helvetets svavelhålor.

 • 300 g kokta, svarta bönor
 • 1 stor morot
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 liten gul lök
 • 1 ägg
 • 2 tsk spiskummin
 • salt, svartpeppar
 • 3 msk idealmjöl
 • ströbröd till panering
 • olivolja till stekning
 • 1 avocado
 • saften av 1/2 lime
 • 1 jalapeño, finhackad
 • 1 vitlöksklyfta, finhackad
 • till servering
 • hamburgerbröd av något trevligt slag (vi bakade eget majsbröd i portionsstorlek)
 • skivad tomat
 • skivad gul lök
 • ketchup, tacosås eller någon av Karintorps goda tomatdressingar
 1. Lägg bönorna i en skål. Riv moroten, hacka lök och vitlök fint och blanda ned. Knäck ned ägget, smaka av med salt och peppar. Tillsätt spiskummin och idealmjöl. Mixa samman allt till en hyftat jämn smet. Låt svälla tio minuter.
 2. Forma smeten till 4 burgare och panera dem i ströbröd. Stek i olivolja på medelstark värme tills burgarna fått fin färg. Var försiktig när du vänder dem så att de inte går sönder.
 3. Mosa samman avocado, lime, vitlök och jalapeño slarvigt till en guacamole. Värm eventuellt bröden.
 4. Servera bönburgarna i bröden med guacamolen, tomat, lök och någon god sås.

8 kommentarer

 1. Tycker då visst inte att bilden är ful! Den är stämmningsfull kvällsmysigt snygg och klockren! Ska jag vara enormt petig så ska det högra fatet i bakgrunden bort bara… Men petitess!

 2. Tack! Jag orkade inte pula med beskärningen, det brukar Magnus få göra åt mig. Jag kan omöjligt få det riktigt bra. :)

 3. Anders skrev:

  Aj vad trevligt det lät (med maten alltså)! Såna burgare ska det bli!!!

 4. [...] med en viss förvåning jag kände en oemotståndlig lust att prova receptet på bönburgare på Gittos Mat. Nu brukar jag förvisso gärna drabbas av inspiration när jag läser Margits (Gitto) blogg. Den [...]

 5. Angelica skrev:

  Tack! Först för en hysteriskt rolig, och samtidigt hjärteknipande, historia och sen för en ovanligt inspirerad onsdagmiddag!

 6. Christine i Frankrike skrev:

  Pàminner om när jag beställde en miggback hos mcdonalds och fick ett hysteriskt skrattanfall som fick mig att nästan kvävas framför expediten och min sambo.

 7. Angelica: Varsågod! :)

  Christine: Haha! Fast nu kommer jag vara livrädd för att råka säga miggback istället. Det är precis sådana knäppa felsägningar jag råkar ut för. :)

 8. Och jag som trodde vi var de enda som fått höra någon säg ”jappalenos” upprepade gånger.:)
  Det var när vi var inneboende hos en, hmmm, excentrisk svenska i NY. Hon var ”hygieniacally challenged” skulle man kunna säga och skulle kunna ha varit ett projekt åt städdamerna på tv4.
  När vi skulle beställa delivery-pizza så trodde hon inte vi skulle vara kapabla att beställa själva. Näe, hon skulle prompt beställa. Vi stod bakom och sufflerade ”Glöm inte jalapeños!”
  Varpå hon upprepade gånger sa, fonetiskt skrivet, ”jappalenos, jappalenos!”. Vilken tur för oss att hon skötte beställningen.

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

Tyck till!

Annons