Mer kycklingvingar!

PippiflaxAtt det varit lite trögt på bloggen beror på att jag lånat så mycket bra böcker på bibblan. Framför allt Margaret Atwoods Year of the Flood ville omöjligt låta sig läggas ned. Så igår var jag nätt och jämt kontaktbar. Läs den!

Jag har verkligen snöat in på kycklingvingar. Billigt, enkelt att laga och nästan överdrivet gott. Magnus är med andra ord lycklig. Den här gången blev det en dijon- och honungsvariant som nästan slog buffalovingarna. Lite starkt, sötklibbigt och flottigt. Till hade vi färsk strimlad fänkål och en gremolatadipp. Båda passade väldigt bra till, även om dippen nästan (fast bara nästan!) var överflödig.

Fast precis när jag ska skriva det här läser jag Andreas kommentar på det ursprungliga inlägget. Han har testat toshibas metod att först ånga kycklingen och sedan köra den i ugnen och är mer än nöjd. Jag lovar att jag ska testa den versionen nästa gång, för det verkar väldigt smidigt.

Här börjar ett recept

Dijon- och honungsvingar

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 4 portioner som snacks, 2 hungriga som middag

Tid: 1 timme

Sött, salt, senapsstarkt. När jag var liten läste jag en amerikansk serie böcker om ett par barn som blev lämnade av sin mamma och där äldsta dottern fick utfodra småbarnen med kycklingvingar eftersom de var så fattiga. Det lät oerhört spännande tyckte jag. Någon som minns vad böckerna hette?

 • 1 kilo kycklingvingar
 • 2 dl creme fraiche
 • 1 stor hackad vitlöksklyfta
 • 1/2 dl hackad persilja
 • rivet skal och saft av 1/2 citron
 • 1 fänkål
 • olja till fritering
 • 50 g smör
 • 2 msk dijonsenap
 • 2 msk honung
  1. Dela kycklingvingarna i armvecket. Om den yttersta leden sitter kvar, skär av den och spara till framtida buljongkok. Lägg kycklingvingarna på ett ugnsgaller och låt dem lufttorka i 30 minuter, då blir slutresultatet frasigare.
  2. Blanda samman creme fraiche, vitlök, persilja, citronskal och saft. Salta lätt och ställ kallt.
  3. Skölj fänkålen och skär den i strimlor.
  4. Smält smöret och blanda med honungen. Låt bubbla samman några minuter och rör sedan ned dijonsenapen.
  5. Hetta upp oljan till 190 grader (en fritös är smidigast här, annars får man ta tempen med en sockertermometer eller helt enkelt chansa). Fritera kycklingvingarna i två omgångar tills de fått fin färg, ca 7 minuter. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  6. Värm försiktigt dijonsåsen.Lägg kycklingvingarna i en burk med lock, häll på såsen och skaka om så att kycklingvingarna blir täckta. Lägg upp på serveringsfat eller skål. Servera med sås och fänkål.

  Här slutar ett recept

  17 kommentarer

  1. Mmmums kycklingvingar. Det vill jag ha som snacks i helgen!
   Kan boken ha varit ”Den långa vägen hem”? (Syskonen Tillerman blir lämnande av sin mamma och bestämmer sig för att gå till sin okända mormor i en annan stat… Minns att de äter egenskördade musslor och dagen efter-bakverk, men kycklingvingar hmmm…) I en annan bok minns jag att storasystern blandade ner gårdagens rester i middagen eftersom mamman lämnat familjen och pengar saknades. Minns tyvärr inte vad boken hette, men tror att den utspelade sig på svenska landsbygden. I ”Pappa Pellerins dotter” blir Loella och hennes lillebror också lämnade av mamman och hon måste trolla med knäna för att ordna mat. Några kycklingvingar tror jag i och för sig inte att det äts..
   Hälsar fröken Dill

  2. Jag kände en kökschef på Gotland som var ett unikum – han hade några rättesnören, bland annat att man ninte ska tramsa med lammstek och kycklingvingar.
   Den förstnämnda la han på låg värme i ugnen och penslade med lammbuljong en gång var 20 minut – inget mer, ingen mynta, ingen rosmarin, ingen vitlök, de fick komma vid serveringen möjligtvis.
   De sistnämnda gör vi hemma på enklast möjliga vis och precis som de serveras grillade eller friterade på soi sokapohk (skitiga gatan, på Thai). Marinera en kort stund i fisksås med krossad vitlök och krossade korianderfrön, Stek hår, jag menar HÅRT i olja eller fritera tills mörka och frasiga – kök bara kör och njut med somtam och kaoniew. ( för det sistnämnda får Du söka på min egen blogg)

  3. PerG skrev:

   ”Den långa vägen hem” var min första gissning också, men jag hittade inget om vingar när jag kollade. Bra bok dock! Kycklingvingar däremot, bra tips till helgen. Ska testa ditt recept, låter supergott!

  4. Fröken Dill: JA! Den långa vägen hem är det ju så klart!! Jäklar vad jag lipade av de böckerna. Jag måste läsa om dem! Jag är säker på att det är kycklingvingar med någonstans, för jag hade aldrig hört talas om att man kunde äta bara kycklingvingar innan. Och musslorna minns jag också nu!

   Lager: Tack för tipset! Det kommer att ätas kycklingvingar många gånger här framöver eftersom Magnus är snudd på fanatiskt tokig i dem.

   PerG: Tack!

  5. Örjan skrev:

   Tack för intressant recept, men fråga.
   Honungen?
   Märks den vid ätandet?
   Det brukar ju heta att honungens smakämnen försvinner vid 1..?? graders upphettning, och att man lika väl kan använda socker eller sirap som sötningsmedel???

  6. Annica skrev:

   Ibland känner jag för kladdiga vingar (eller så ska de räcka till 25-30 personer) och då gör jag en variant på det här receptet.

   http://www.recipezaar.com/Hot-and-Tangy-Wings-Crock-Pot-Recipe-82982

   Jag har ju ingen crockpot, men min stora stekgryta funkar både på spisen och i ugnen. Oklart vilken temp jag använt och hur länge de tillagats men klibbigt, kladdigt gott blir det med blue cheese dip. Mängden honung och stark sås kan anpassas efter egen smak.

  7. toshiba skrev:

   Wings är gott i all former. Nån som har nåt bra tips på en nån monsterstark sås? Ibland vill jag ha wings som är så starka att man man ångrar sig efter varje när läpparna bränner, fast man glömmer det efter 45 sekunder och en klunk öl och tar en till. Tabasco habanero är ett steg i rätt riktning, fast jag vill ha nåt ännu starkare. För länge sen var jag på ett wings-ställe i Kanada (faktiskt närmare Buffalo än många städer i USA) som hade 6 olika styrkegrader på sina wings. Nivå 4 var ungefär likvärdig med Tabasco Habanero. 6an vågade jag inte testa…

  8. Kurt skrev:

   Boken gjordes till en TV-film, som finns på YouTube (12 delar)

  9. Örjan: Nja, jag har också hört att en del av honungens smakämnen förstörs vid upphettning (och framför allt alla de nyttiga enzymerna). Men det är nog en sanning med modifikation. Enklast är väl att göra ett smaktest med rumstempererad respektive uppkokt honung och jfra med sockerlag och sirap.

   Annica: Det verkar vara ett trevlig recept, tack för tipset!

   toshiba: chilihouse.se har ju en hel del roliga såser och har en bra styrkegradering på produkterna.

  10. Andreas skrev:

   Tack Margit, ska testa detta recept. Har som du snöat in på vingar (för 45 spänn kilot i hötorgshallen, hur kan man inte?), och trots att jag åt det igår så finner jag mig själv sitta och sukta efter att gå till TGIF och beställa mig en tallrik till lunch (även fast deras inte är riktigt av samma kvalitet som hemmalagade).

   Toshiba, låter som ”Buffalo wild wings”. De hade sist jag var där 9 grader av styrka, jag storknade helt när jag försökte sätta i mig vingar av styrka 3 (näst näst snällaste). Där kunde man få urbenade wings också, men då tappar man ju lite charmen :)

  11. Fredric L skrev:

   toshiba: Om det är hotsauce som går att köpa i vanliga välsorterade butiker du är ute efter så prova ‘Mama Africa’ serien. Deras styreangivelser stämmer ganska bra – även för vana hot-sauce ätare. Steget upp därifrån är svårare eftersom det ofta blir obalanserat styrke-effektsökeri på bekostnad av andra smaker, men till exempel Texas Longhorn Steakhouse säljer en del av het-såserna som man kan få vid sidan av maten i restaurangen. Så käkar man där samtidigt har man möjlighet att provsmaka runt lite innan man bestämmer sig.

  12. Annica skrev:

   Några av de starkaste varianterna av kycklingvingar har http://www.cluckuchicken.com/index.htm i USA. Nu kan man även köpa såserna on-line fast bara i USA o Canada.

   Beyond Death är den starkaste såsen jag träffat på i Sverige (finns på http://www.chillihouse.se/shop/ )

  13. Annica skrev:

   På tal om starka såser; Jeremy Clarkson (Top Gear) har en rolig krönika i Times.

  14. Annica skrev:

   Inte min dag idag! Här är länken
   http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/jeremy_clarkson/article6860067.ece

  15. Örjan skrev:

   Förlåt.
   Nu har jag läst receptet igen.
   Trodde först att honungen var med i ”friteringsdegen”.
   Men Du blandar ju smöret med smält honung för efterkryddning.
   Ja detta tror jag på.

  16. toshiba skrev:

   Andreas: Jag gissar att styrka 9 var baserad på guatemalan insanity peppers.

  17. Fredric L skrev:

   annica :-) Snabbkurs mot chili(Capsaicin)-bränna. Capsaicin är inte vattenlösligt så vatten i mängder funkar inte. Det är fettlösligt så mjölk, yogurt, smör, majonäs (fetare = bättre) eller likande binder capsaicinet så man kan få det ur munnen. Sedan kan man äta något med socker som blockerar nerv-receptorerna som caspasinet retar till att sända smärtsignaler. Gräddtårta kan alltså funka utmärkt om man överdoserat chili.

  Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

  Tyck till!

  Annons