I stället för älgfärs

älgfärsbiffar1I måndags skulle ekerö-ICA ha älgfärs för 99 kronor kilot. Eftersom jag har varit sugen på just älgfärs (och anklår och hästbiff och marulkskotletter och allt annat i guds styckbod) hur länge som helst hängde jag förstås på låset. Bildligt talat, jag hann inte gå dit förrän efter jobbet.

Men o ve, o ve, o ve… Älgbitarna som de skulle mala färs på hade luktat dåligt berättade damen i charken, så de åkte tillbaka med samma lastbil som de kom i. Bra i och för sig, men jag hade ju redan på morgonen – som i en hägring vid eftermiddagshorisonten – sett kvällens middag. Älgfärsbiffar, dijonsky och något gräddigt savojkålsfräs.

Jag är inte mycket för substitut, det vet ni. Quorn går bort. Barkmjöl likaså. Margarin har jag inte ätit sedan gymnasiet. Men ni kan er mekaniska fysik va? Rörensemängd, tyngdkraft, tröghetsmoment, masscentrum och så vidare. Bra, för jag sov under fysiken. Allt jag vet är att när en boll sätts i rullning nedför en slänt så slutar den inte rulla förrän den fullföljt sin bana. Sådan var min middagstanke. Hjärnan tänkte inte ge sig förrän älgfärsbiffar stod på bordet.

Jag har skrivit om det förr, men det upphör aldrig att fascinera mig hur en idé kan uppstå rent spontant. Utan att man ens tänker. Plötsligt fann jag mig själv stående med ett paket fläskfärs och ett paket fryst älgskav och liksom testade om bitarna passade ihop.

Och det gjorde de! Jag finhackade den halvtinade älgskaven med en riktigt vass kniv och blandade det med fläskfärs, lingon, enbär och lite rosmarin. Det blev faktiskt trevligare i konstistensen och älgsmaken gick igenom alldeles utmärkt – faktiskt smakade det nästan mer vilt än vanlig älgfärs av någon konstig anledning. Så kom ihåg det nästa gång ni är nödställda och älgfärssuktande.

Älgfärsbiffar i dijonsenapssky

Receptmakare: MArgit Richert

Portioner: 4

Tid: 40 min

Har man älgfärs byter man förstås ut skav och eventuellt fläskfärs mot det! Men det blir alldeles utmärkt så här också.

Lisas alldeles fantastiskt goda savojkål passar som sjuksköterskefoten i foppatofflan till det här receptet. Jag uteslöt färsk timjan – det räckte med rosmarin i biffarna.

 • 300 g älgskav
 • 250 g fläskfärs
 • 2 msk grädde
 • 1 ägg
 • 4 enbär, krossade
 • 1 tsk torkad rosmarin
 • 1 dl lingon
 • 1 tsk salt
 • svartpeppar
 • smör till stekning
 • 1 dl vatten
 • 1/2 msk ljus soja
 • 1 msk dijonsenap
 • 25 g smör
 1. Halvtina älgskaven. Plocka fram din vassaste kniv och finhacka skaven så smått du någonsin kan. Det går lättare än man tror.
 2. Blanda älgskav, fläskfärs, ägg, grädde, enbär, rosmarin, lingon och salt. Mal över rejält med svartpeppar.
 3. Forma till åtta biffar. Stek i smör på ganska låg värme tills de är genomstekta och fått fin färg, 3-4 minuter på varje sida.
 4. Ta upp färsbiffarna och vispa i vattnet, sojan och dijonsenapen. Rör om ordentligt så att alla goda stekrester lossnar. Rör ned smöret och vispa tills det smälter.
 5. Servera  biffarna med sky och Lisas savojkål eller något annat gott.

8 kommentarer

 1. Anders skrev:

  Misstänker att de sände tillbaka alldeles utmärkt älgkött. Det luktar ju faktiskt lite speciellt.

 2. Nja, det skulle man kunna tro, men de har älgfärs rätt ofta, så de borde ha koll. Och deras chark old lady, som jag talade med, har tydligen jobbat där tio år. Så hon borde ha koll. Hoppas jag.

 3. Lennart skrev:

  Hej
  många genialiska uppfinninga/upptäkter har säkert kommit till ur det undermedvetna, men det krävs att det finns kunskap och fantasi. Har inte provat din rätt än, men det låter som en mycket god ide. Min hjärna skulle aldrig komma på den blandningen i brist på rätt råvara, jag skulle säkert värmt en djupfryst pizza.

 4. Jo, hade det inte varit för lchf-dieten hade jag nog också kommit på pizza. Men i det här fallet fick tanken arbeta sig bortom kolhydraterna. :)

 5. Cristoffer skrev:

  A va synd att du inte hade köpt hem en köttlåda från Gröna gårdar i förväg. Du hade du haft prima nötfärs i frysen istället!

 6. andreas skrev:

  Färs ska lukta fräsch alldeles oavsett vad det kommer från. Gris, vildsvin, älg, nöt, hjort. Näsan är vårt bästa instrument att bestämma vad som är ok i pannan eller inte. Någon som står med näsan i färs dagarna i ända i en chark och som skickar tillbaka älg som inte doftar bra är en hedersman. Älgfärs på en välhängd septemberälg ska inte lukta annorlunda än nymald färs på en hängmörad högrev från argentina.

  Problemet är väl snarare att folk tror att det ska smaka vilt när de i själva verket äter vomskjuten älg som smakar apa. Alldeles för dålig hygien och kunskap i slaktbodarna under sekel har bidragit till den villfarelsen.

 7. Nämen! Min mormorsmor gjorde köttbullar på renskav och fläskfärs. Det vann hon en köttbulletävling i ICA-kuriren på någon gång på 1960-talet, och fick ta emot ett diplom ur Lasse Holmqvists hand (?! Vi har bildbevis). Bedriften uppmärksammades också i lokaltidningen som återpublicerade receptet. Där tappade de dock ett väsentligt snedstreck i ”1/2 flaska vichyvatten”.

  Jo, jag har receptet, och använder det varje jul.

 8. Kan du inte publicera receptet – det låter ju jättespännande!

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

Tyck till!

Annons