Små grå: Öländska kroppkakor

kroppkakor11Lisa frågade sig häromdagen vad som serveras i helvetet. Jag misstänker någon slags överkokt pangasius i någon svennefierad thaisås på cateringentreprenad från Sodexo.  Men i himlen å andra sidan, där serveras garanterat kroppkakor. Inte de där vita småländska fåntrattarna, utan riktiga, gråa, stabbiga öländska kroppkakor. Fast i himlen skulle man orka fler än tre stycken.

I det här fallet är dock min himmel Magnus helvete eftersom han ryser vid blotta tanken på de små grå. Det hjälptes dock inte, jag var tvungen att göra en sats eftersom jag lovat polska J ett smakprov (läs: 10 kroppkakor) eftersom de påminner om de polska Pyzy z mięsa.

Öländska kroppkakor

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 24 st

Tid: 2 timmar

Att göra öländska kroppkakor är en hel vetenskap. Få rätter är så totalt beroende av potatisens varierande egenskaper för att fungera. Själv använder jag mjölig potatis eftersom jag tycker att det fungerar bäst, men det finns andra svär vid fasta potäter. Mjölmängden kan debatteras i evinnerlighet, men det enda man lyckats komma fram till är att det varierar beroende på potatisens vattenhalt. Men får du en potatissmet som håller samman och går att forma är du på rätt väg.

Och vet du? Allra godast är kroppkakorna dagen efter. Då halverar man dem och steker dem gyllene. Det är något av det godaste jag vet!

 • 500 g rimmad sidfläsk (utan svål)
 • 2 gula lökar
 • 1 msk hel kryddpeppar
 • 1,5 kilo rå potatis
 • 500 g kokt potatis
 • 2 dl vetemjöl
 • till servering:
 • lingonsylt
 • skirat smör eller grädde
 1. Hacka sidfläsk och lök riktigt fint. Lätt sidfläsket i en kall stekpanna och hetta upp till medelvärme. Låt vätskan koka ur och tillsätt löken när fläsket börjar bli torrt. Rör om och låt fräsa tills löken blivit genomskinlig och fläsket fått lite, lite färg. Ta fläskblandningen av plattan. Stöt kryddpepparn fint och blanda med fläsket.
 2. Skala och riv den råa potatisen fint. Lägg den i en silduk eller kökshandduk och pressa ur så mycket vätska du bara kan. Spar det urpressade vattnet i en bunke och ställ åt sidan i minst 15 minuter.
 3. Mosa eller pressa den kokta potatisen. Blanda den med den rårivna potatisen och 1 dl av mjölet. Slå av vätskan ur potatisvattenbunken. I botten har nu en massa potatisstärkelse samlats. Passera den genom en finmaskig sil för att bli av med eventuella klumpar och blanda ned den i potatismassan. Knåda samman allt till en jämn smet.
 4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 4 delar. Dela varje del i 6 bitar.Mjöla sedan händerna väl. Ta en bit, rulla en boll av den och platta sedan ut den till en knappt centimetertjock kaka i handflatan. Lägg en rejäl sked fyllning i mitten, krama samman till en boll och se till att nypa ihop kanterna ordentligt. Rulla eventuellt kroppkakan lite extra så att det blir en jämn och fin boll. Lägg på mjölat underlag så länge. Upprepa med resten av bitarna.
 5. Koka upp en jättegryta eller två stora med väl saltat vatten. En wok är perfekt eftersom den har mycket ytutrymme samtidigt som den lilla bottenytan gör att värmeöverföringen aldrig blir så stor att det börjar stormkoka.
 6. Sjud kroppkakorna 45 minuter. Ta upp med hålslev och ät, helst direkt. Annars låter man kroppkakorna ånga av.  När det är dags att äta värmer dem i 10 minuter i sjudande vatten eller tills de flyter.

24 kommentarer

 1. Anders skrev:

  Öländska kroppkakor har jag inte provat. Verkar vara väldigt snarlik pitepalt sånär som på kryddpepparn och löken.

 2. Njae… Som tidigare gift med en pitebo måste jag få protestera! ;)

  I pitepalt använder man kornmjöl som ger en mycket tyngre konsistens. Och fläsket steks inte heller innan, vilket gör att det ligger som en fast fläskköttbulle inne i potatissmeten. Det smakar inte alls lika gott, säger jag, för dagen på lokalpatriotiskt humör.

 3. Anders skrev:

  Jaja. Kornmjöl (och lite grahamsmjöl enligt mormor) ska det ju vara. Det ska vara ölännigar till att lyxa med det fina vetemjölet. ;)

  Sen måste JAG protestera. Det ostekta fläsket ligger inte alls som en fläskköttbulle i mitten. Undrar vem som gjort dina paltar?

 4. Jag har ätit både på paltzerian och hemma hos folk. Och nog tycker jag att fläsket blir som en klump i mitten… Men det var säkert fem år sen jag åt, så det kanske bara är hjärnspöken?!

 5. karibien skrev:

  Hjärnspöken. Eller sämre sortens paltkockar. Det ska inte vara fläskköttbulle i mitten! Fadern min, som numera bor i rätt stad för palten, brukar steka fyllningen först.

  Öländska kroppkakor liknar mer potatispalt än pitepalt. I potatispalten är det vetemjöl nämligen. Fast kryddpepparn går bort.

  Förresten, visste ni att det inte är helt ovanligt med kroppkakor i norr också? Potatis kokas med skal, lägg i kylen till dagen efter. Skala och mal potatisen, blanda ner ett ägg eller två, vetemjöl, salt & peppar. Fyllningen görs av rökt fläsk, som tärnas fint och steks.

 6. Anna B skrev:

  Min mans båda trevliga morbröder brukar träffas och göra ett ton kroppkakor som de sedan serverar oss alla när vi är uppe och åker skidor v 8. Jag visste inte att jag tyckte det var så gott, men jag är numera heeelt såld! Får kolla vilket recept de använder.

 7. karibien: jag får vika mig för expertisen i form av dig och Anders! Fast öländska kroppkakor är ändå godast, med mkt kryddpeppar och lök. Mmm…

  Anna B: Ja, kolla vad det är för sort! Är det bara kokt potatis i är det säkert småländska, eller vita kroppkakor. Dem gillar jag inte lika mycket alls. Fast det kan ha med rivaliteten grannlandskapen emellan också. :)

 8. J är helt lyrisk över öländska kroppkakor som han påstår skall köpas från Ninnis kroppkakebod där man visst får spad med om man har en egen gryta. (J:s familj har ett hus på norra Öland). Själv tycker jag inte direkt att kroppkakor är äckliga, men heller inte särskilt goda. Fläsk, kryddor och potatis, so what? Eller? Fast lingonsylten får ni ha för er själva. Inte gott till kött.
  Tycker fröken Dill

 9. Åh, ninnis kroppkakor, det är grejer det! Är ju själv nordölänning… Och man kanske bör vara uppväxt med det för att riktigt uppskatta det? Och lingonsylt brukar jag inte heller äta så ofta, men just till kroppkakor ska det vara det. :)

 10. Anders skrev:

  Lingonsylt kräver en alldeles egen hyllning. Sötma, syra och beska i en alldeles ljuvlig förening.

 11. Peter skrev:

  Blev orimligt kroppkakssugen efter att ha lästa detta inlägg och tillhörande kommentarer.

 12. Man kan aldrig vara orimligt kroppkakssugen, bara helt naturligt kroppkakdito. Kroppen skriker alltid efter kroppkakor, du lyssnar bara inte tillräckligt noga i vanliga fall.

 13. Malin skrev:

  Åh, jag som då råkar komma från fel sida bron måste ju säga att jag hade lite svårt för de öländska när jag var mindre – men egentligen var det för att jag aldrig fått smaka riktigt goda. Ninnis är helt klart det bästa jag ätit (jämte hemgjorda givetvis, numer har jag ju en egen kroppkakslagare) tills det numera finns en kroppkakeria i Arontorp. jag förstår att det är alldeles galet för sydligt för dig, men de är ljuvliga!
  Angående de vita, som jag då gillade bäst när jag var mindre, så brukade vi köpa det i affärn, från Johans kök. De var små och vita med en fyllning av rosa fläsk som inte var lika kryddpepprig som de vanliga, eller kanske, men med mer lök? Hur som helt var de jättegoda kalla eller varma. Men sen avled tragisk denne tillverkare, och de som nu har Johans kök gör inte likadana. Så jag har i vuxen ålder försökt återskapa dem på eget vis (bara till jul när jag är riktigt till mig), och gör ungefär som karibien beskriver de norrländska kroppkakorna. Så de, och de hederligt öländska ger jag lika höga poäng, men det är helt olika rätter!
  Angående lingon så har jag lärt mig äta det bara senaste året, och de är numera obligatoriska till lufsa – men kroppkakor går alldeles utmärkt med bara spad och smör!

 14. Jan A skrev:

  Margit nu har väl Nisse varit framme, 24 portioner! Jag skulle nog räkna med att det är lagom till tre kanske fyra PERSONER. Alltså max åtta portioner av detta ljuvliga käk. Som kuriosa kan nämnas att jag har en arbetskamrat som är uppväxt på Ängö och på Ängölaxarnas dialekt kallas det för ”Raspeballe”.

  Men tusen tack för ditt tvåkilosrecept. Får väl prova när jag är ensam till middagen. Blir det lyckat så kan man bjuda hustrun på mjölkstekta dagen efter.

 15. Malin: Åh, en egen kroppkakslagare vill jag också ha, kan jag få låna honom då och då?

  Jan A: Njae… Det där ”st” efter 24 betyder att det blir 24 stycken. Jag är bunden av taffels receptmall, det är därför det blir så där lite konstigt.

  Och lycka till med kroppkaksmakandet!

 16. Stefan skrev:

  Jag äter med glädje både pitepalt och kroppkakor. Men med den skillnaden att pitepalt tillhör livets absoluta nödvändigheter.

  Tycker kroppkakor ofta är lite för degiga, jämfört med palten som är ganska fast, stadig. Har emellertid aldrig ätit hemgjorda kroppkakor, så det kan vara förklaringen. Nu när jag fått ett riktigt recept skall jag prova laga själv. Vad skiljer ölandskroppkakor från smålands dito?

  Även för pitepalt gäller dock att mängden mjöl måste anpassas från gång till gång, beroende på hur fint riven/mald potatisen är och hur mjölig och vattnig den är. Bara erfarenheten avgör den erforderliga mängden och det kan skilja väldigt mycket.

  Jag upprepar dock att pitepalt tillhör livets nödvändigheter. Säger Stefan, ursprungligen från Luleå. Men med en pappa fr Piteå. Förstås!

 17. Det var den 22 maj 2007 som jag utmanade Dig på kroppkakerecept – det tog tills nu innan Du förmodligen inte hörsammade utmaningen, men dock publicerade Ditt nordöländska bästa. Tack för det!
  http://tabberaset.blogspot.com/2007/05/kroppkakeutmaning.html

 18. Lager: Jag minns den utmaningen! Och skälet till att jag aldrig antog den var att Magnus totalvägrade. Det krävdes lite mer än två och ett halvt års tjat för att få honom att äta dem. :)

 19. Anders skrev:

  Måste få protestera mot att Småländska kroppkakor bara skulle vara vita. I Mönsterås finns alla sorter – utan kokt potatis, med lite kokt potatis, med mycket kokt potatis och så julkroppkakorna som inte är större än köttbullar, gjorda helt på kokt potatis och med baconfyllning. Kryddpeppar i mängder ska det vara i alla sorterna. Det går egentligen inte att få för mycket kryddpeppar, det är bara den småländska snålheten som sätter stopp.

  De bästa köpekroppkakorna hittar du på marknaden – 1:a helgen i oktober – men gör dem själv, så får du dem så fasta som du vill ha dem.

 20. cissi skrev:

  Hej, alla kroppkakeälskare! Just nu har jag ute en Nisse den store – äkta gammal potatisrivare för just kroppkakor på tradera. (jan -10)

 21. Andreas 2 skrev:

  Ska testa detta igen imorgon. Första försöket gick åt skogen pga att jag la locket på grytan och det började stormkoka = bara mos kvar.
  Farsan är från mörbylånga så hos farmor fick vi alltid de mest fantastiska kroppkakor.
  Margit, i vissa kokböcker står det att man ska koka dem till de flyter upp och sedan 5 minuter till. Det tog mig runt 5 minuter innan de flöt upp, vilket skulle göra koktiden cirka 10 minuter!? Hade jag för mycket luft i kakorna? Eller flyter detta recept upp ganska tidigt i kokprocessen och man ska bara låta dem sjuda i 40 minuter efter det?

 22. Ja, stormkoka är ingen bra idé, bättre lycka den här gången. Och bry dig inte om att kroppkakorna flyter upp. Kör på ungefär 45 min, det brukar bli lagom.

 23. Gunnar skrev:

  Lär dig koka kroppkakor av Ölandsmästarna!
  Följ med till Jämjögården på Öland, Gärdslösa Hembygdsförenings hembygdsgård, och se hur man tillverkar en äkta Ölandskroppkaka.
  Föreningen har flera år i rad vunnit första pris i tävlingen om bästa kroppkakan så du kommer att se verkliga mästare i aktion.

  Du hittar filmen, som är fyra minuter lång, på
  http://www.youtube.com/watch?v=7YqvXHdQdVo

 24. Saxit skrev:

  Hur funkar de att frysa?

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

Tyck till!

Annons