En salladshyllning till faster Ulla

ullassalladPå bilden ser ni en god, men ganska ordinär fiskburgare (slarvmixad hoki smaksatt med dill och en gnutta worchestershiresås, någon sked majsstärkelse och ett ägg). Det var gott, men inte av det stoff som blogginlägg skapas. Men bredvid! Där ligger lätt vinterns godaste sallad i all sin enkelhet.

När jag blandade salladen började jag direkt tänka på faster Ulla. Faster Ulla är Magnus slika och inte min, men nu när jag är ingift i den småländska släkten Petersson får jag ju faktiskt kalla henne faster. Hur som helst, faster Ulla är helt fenomenal på allt från jitterbuggsbakning till julkortsmakande och har alltid minst femton järn i elden. Jag är övertygad om att hennes körtlar tillverkar något slags kroppsegen stimulatia. Föga förvånande är hon en av mina största idoler.

Faster Ulla har arbetat på Pumpan på Ven och har därifrån inspirerats till alldeles fantastiska sallader som tronar i vackra fat på alla de Vrigstad-tillställningar jag fått äran att närvara vid. Det är under av färg, form och smak och det som inte går åt direkt blir bara godare som nattamat efter alldeles för många öl och ett nakendopp i Norrsjön.

Salladen är inte ett recept från Ulla (tjata i kommentarerna så dyker hon säkert upp med sina recept – hon läser bloggen!), men väl en hyllning till henne.

Faster Ullas sallad

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 4-6 beroende på tillbehör

Tid: 20 minuter

Gott, klimatsmart och funkar till allt. Kan det bli bättre? Måtten är vaga eftersom salladen inte är speciellt beroende av exakta proportioner. Det blir gott ändå.

  • 1 morot
  • 1 liten bit rotselleri (lite större än moroten)
  • 1 granny smith eller annat syrligt och krispigt äpple
  • 10 cm purjolök
  • 1 liten klyfta rödkål
  • 1 dl hasselnötter
  • dressing:
  • 2 tsk grov senap
  • 1 tsk honung
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 1 msk vatten
  • salt och svartpeppar
  1. Skala morot, äpple och rotselleri och strimla i tändsstora bitar. Strimla purjon nålsfint. Strimla rödkålen med osthyvel eller mandolin.
  2. Vispa samman ingredienserna till dressingen och smaka av med salt och svartpeppar. Blanda med de strimlade grönsakerna i en stor skål.
  3. Rosta hasselnötterna i torr panna tills de börjar knäppa och dofta gott. Skrubba av skalen hjäpligt (lägg dem i en kökshandduk och gnugga), slarvhacka och strö över salladen.
  4. Låt gärna salladen stå och gona till sig en halvtimme innan servering.

10 kommentarer

  1. Sara skrev:

    Åh, Pumpan! Nu längtar jag till sommar på Hven.

    Salladen låter väldigt god. Den påminner om en sallad som min pappa gjorde till julbordet och som passade alldeles utmärkt till skinkan. Jag jobbade på juldagen och fyllde lunchlådan med salladen och några bitar skinka. Kollegorna tittade nyfiket när jag dukade upp (salladen hade vid det laget antagit en något pikant färg och likaså skinkan), men alla blev frälsta när de fick smaka.

  2. Saxit skrev:

    Ingen delidas i burgaren? Eller den funkar kanske inte med fisk? :P

  3. Emil O. skrev:

    Jag är urusel på sallader, har iofs gjort en ruggigt god ceasar en gång och är väl ok på coleslaw men annars tycker jag det är svårt. Får la testa denna någon gång. Sen är också salladerna man får från årstiderna alltid usla, men också det enda i deras lådor som är det.
    Tycker dock skalan av ”en klyfta rödkål” är lite vag, dom är ju satstora dom där huvudena. Är en klyfta en fjärdedel? En femtedel? eller? Sen undrar jag lite vad hackad vitlökskrydda är för något. =D

  4. Anna-Eva skrev:

    Åh, har hon jobbat på Pumpan, mitt absoluta favoritställe på Ven. Klart att hon måste dela med sig av sina recept då!

  5. Eva skrev:

    Snälla faster Ulla, visst kan vi väl alla få pröva ett av dina salladsrecept – då blir alla vi Gittos läsare jättelyckliga!!

  6. En god sallad utan ”säsongsorätta” ingredienser som tomat och gurka. Tack för ett verkligt bra tips.
    Hälsar fröken Dill

  7. Jag härstammar också från en småländsk släkt som heter Petersson. Magnus och jag kanske är släkt. Vi får utreda det när vi träffas nästa gång. Folke Petersson från Väckelsång var min farfar, men han gjorde sig känd sedan under annat namn.

  8. Stina på Munsö skrev:

    Hej Margit! Nu har jag lagt upp en bild för att visa dig våra utsökta ostkroketter efter ditt recept!

    stinis.bilddagboken.se

    gästlösenord: vår katts namn, med y ;)

    Låt dina ögon insupa doften av bränt och rinnande ost :)

  9. Stina på Munsö skrev:

    på 25 januari ligger den förresten..

    Kram!

  10. Sara: Vad roligt! Har du sett en blond, vacker och väldigt energisk småländska i sina bästa år där någon gång var det garanterat faster Ulla.

    Och visst, salladen ser lite skum ut dagen efter, men det är ju bara kul.

    Saxit: Skojar du? Vi serverade en majonnäs smaksatt med en gnutta heinz chilisås och rätt stora mängder delidas. Det passade utmärkt!

    Emil O: Jag är rätt fantasilös vad gäller sallader också, men den här blev verkligen god!

    Och självklart har du rätt. En klyfta rödkål är ett riktigt vagt mått. Säg en liten klyfta i stället. :) Ärligt talat hyvlade jag direkt från en halva och glömde bort att väga, men kanske 3-4 dl tunnhyvlad rödkål?

    Anna-Eva & Eva: jag håller helt och hållet med dig!

    Fröken Dill: Varsågod!

    Grönsaksmatbloggaren: Inte den blekaste. Men Magnus farmor brukar läsa bloggen, och kanske även kommentarerna? I sådana fall torde hon veta.

    Stina på Munsö: De blev ju fina ju. Och huvudsaken är ju att de smakar gott…

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

Tyck till!

Annons