Snabbaste salladen (och perfekt kokta ägg)!

DSC_0140

Hurra! Ljuset har återvänt och man kan äntligen ta hyfsade foton igen.

I natt har jag sovit ungefär en timme på grund av min evigt tjattrande hjärna (det är alltså som att dela en normalstor garderob med den där tanten som aldrig slutar prata. Livet ut.), Dessutom missade jag ett efterlängtat tillfälle att åka till Uppsala och hälsa på min twitter-bff Cherin eftersom färjan gick lite som den ville – det vill säga inte alls – på grund av isläget i Svinsundet. Isen är en meter tjock och lossnar i jättelika sjok som driver ut i rännan och skapar kaos genom att färjan helt enkelt inte orka tugga sig fram.

Hur som, det här var bara lite bakgrund. På allt detta insåg jag att jag skulle på kurs i kväll om vårsvamp och vårväxter med ingen mindre än Bo Nylén, vilket är svampnördens motsvarighet till att möta Lassie allraminst.

Jag skulle behöva ge mig hemifrån 17:30. Det var alltså högst märkligt att jag först 17:10 kom på att fan jag måste ju måste ju äta något också!

På 20 minuter lyckades jag både svänga ihop och äta ovanstående sallad. Och fotografera, som ni ser. Ni får inget recept för det här är så busenkelt.

Koka ett ägg så gulan är krämig. Jag kokar alltid mina ägg i vattenkokaren och det är säkert jättefarligt och elfel och allt vad det kan bli, men det ger perfekta ägg som aldrig – och jag menar verkligen aldrig! – spricker. Tekniken är enkel. Fyll vattenkannan ganska full och ploppa sen i ägget/äggen, då landar de mjukt av vattnet och får inga sprickor. Koka sedan upp vattenkokaren och ta tiden från när den slår av sig. För ägg som på bilden får mina ägg stå och vila i det heta vattnet i 8 minuter. Sedan slår man av det heta vattnet, fyller på med kallvatten och låter stå och dra 2 minuter. Men det varierar förstås beroende på vilken sorts vattenkokare du har (Edit: Och så klart äggens storlek, hej sömnbristsmosig hjärna!). Men testa med ett par ägg, det går snabbt att lista ut den perfekta tiden!

Övrigt på bilden är tomat, rödlök, sallad, gröna oliver och keçi peyniri som är en underbar turkisk getfärskost: salt, krämig och syrlig. Finns i rund plåtburk med ett pastelllandskap och en get på på Citygros för nästan inga pengar alls. Sen pressade jag över lite citron, saltade, pepprade, smulade över lite oregano och mynta och ringlade över lite gräsig olivolja.

Klart! Sen var det bara att kasta i sig maten, hoppa i pjucksen, packa ihop dator, mobil, pengar, nycklar – och var la jag bussremsan nu igen? – och dra iväg mot svampkurs. Det gick vägen!

10 kommentarer

 1. Patrik skrev:

  Lite Delia över det äggkokeritipset, inte vattenkokaren, men eftervärmen.

  Men tiden beror väl alltid på äggens storlek?

  Å andra sidan skiter jag själv i det och kokar alla ägg i redan uppkokat vatten i 5 minuter. Då blir de som på bilden.

 2. Peter Jägerbro skrev:

  Du måste skriva om mötet med Bo Nylén!

 3. Hanna skrev:

  Jag trodde länge att jag inte tyckte om ägg, men det var bara för att mina föräldrar tycker om fel tillagade ägg. Vändstekta och mer kokta än dina. Bläää. Men när gulan är sådär härligt mosig och vitan precis stelnat – underbart!

 4. Patrik: Jag TROR att jag kommit på äggkokartipset själv någon gång när jag var duktigt bakis och för lat för att plocka fram kastrullen. Men man är ju sällan bra idéer. Och jo, tiden beror så klart främst på äggens storlek också, bara på mängden vatten man kokar upp (men det spelar in). Men det här skrevs under tidspress då jag skulle på kurs!

  Peter: Han var supertrevlig! Jag har minst fyra, kanske fem långa exkursioner att se fram emot med honom. Vi ska spana bombmurklor och steka svamp och göra sallader på späda skott och allt möjligt roligt. Jag är så där löjligt lycklig över den här kursen, bästa födelsedagspresenten någonsin!

  Hanna: Jag kan gilla hårt stekta ägg ibland också, men det är något visst med den där krämiga lite rinniga gulan. Men är den FÖR rinnig tycker jag konstigt nog att den smakar beskt – så det är alltid en avvägning.

 5. Peter Jägerbro skrev:

  Avisavisavis!

 6. Patrik skrev:

  det går att komma på saker själv utan de för den skull är nya, fråga mig, det är mitt jobb att avslöja sånt

 7. Spännande med vårsvampkursen. Har tyvärr inte hittat det perfekta toppmurkelstället ännu.
  Hälsar fröken Dill

 8. Emma skrev:

  Bosse, min gamla gympalärare. Jag önskar att det hade varit lite mer skog och svamp, och lite mindre plint på våra lektioner. Det skulle ha gjort underverk för mitt idrottsintresse.

 9. Peter, han har kurser varje år, så jag tror att om du flyttat uppåt landet kan du faktiskt också gå så småningom!

  Patrik: mycket sanna ord.

  Fröken Dill: Ja, jag ska äntligen få lära mig vårmusseroner och murklor, hurra!

  Emma: Coolt!

 10. Stefan skrev:

  Jag tillämpar äggkokartipset sedan en tid tillbaka efter att ha läst om det här. Skrev om det på fejan, men med en utveckling av användandet. Vattenkokaren är en alldeles förträfflig sparriskokare, bara inte sparrisen är för lång/hög. Kompletterade mitt inlägg med detta idag: ”Det där äggtipset skall jag i ärlighetens namn erkänna kom inte från mig utan från en förträfflig matblogg jag följer
  http://gittosmat.taffel.se/2011/03/28/snabbaste-salladen/ . Äras den som äras bör. Det gav emellertid inspiration till sparriskoket. Sparrisknopparna hamnar ju precis över vattenytan och den tjockaste delen av stjälken närmast värmeelementen. Kan det blir bättre? Jag kokade smal, grön sparris för att ha till en skaldjurssallad. Behåll gärna band runt sparrisen så att man håller den som ett knippe i kokaren.”

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

Tyck till!

Annons