Arg majonnäs

Jo, jag har varit tyst länge. Let’s not talk about it mer än att då och då tappar jag lusten till den milda grad att jag inte ens orkar gå in och skriva att jag tappat lusten. Det har varit så i sommar. Ni är jag tillbaka. Inte storslaget, men rätt ilsket.

När jag stod där med fjärde äggskalet i vasken och stirrade ned i en bunke med någonting som mest påminde om oljeinlagt var skrek jag faktiskt rätt ut. Det enda som hindrade mig från att rasa ned i en storsnyftande hög på golvet var att mitt höga blodtryck höll mina ådror styva där min ryggrad svek.

Majonnäsen hade alltså skurit sig. Jag hystade i en gula och försökte med kallvattentricket. Den skar sig igen. Ännu en gula. Mer senap, senap hjälper till i emulsionen genom att lägga sig som glidmedel mellan de två antagonisterna vatten och olja.  Fanskapet skar sig. En gula till. Tillsatte en isbit och drog fram mixern. Den skar sig omedelbart. Ägguleklumparna simmade anklagande och stirrade på mig med sina blekgula fiskögon. Fan ta dem.

Jag hade tänkt göra en storstilad comeback med tre sorters enkla, men ändå gedigna majonnässåser till den fantastiska hög skaldjur som vilar i kylen. I stället fann jag mig själv med en stor bunke sörja, ett stukat självförtroende och en make klokt nog förstått att diskret avlägsna sig vid det första, märgisande skriet. Han var redan på väg till handelsboden för att inhandla en burk majonnäs. Findus Äkta Nederlags-Majonnäs som den även heter.

Det är inte det att jag inte tycker om köpemajonnäs. Det gör jag. Alldeles för mycket. Men själva den metitativa, självbelåtna känslan av att vara en sådan där lyckad individ som lugnt och metodiskt rör sin egen majonnäs kommer onekligen på skam när man ser burkfan där på köksbänken. Underbara Clara skulle aldrig misslyckas med majonnäsen, hon skulle strö lite änglapuder över den och sen skulle oljan och vattnet falla förlåtgråtandes i varandras famn.

Jag återkommer med recept, bilder och gott humör när jag har ätit skaldjursplatå, köpemajonnäs och vitlöksbaguette. Då ni.

30 kommentarer

 1. Din kommentar om Underbara Clara förlåter helt din långa bortvaro-

 2. HeMo/Messerschmitt skrev:

  Vi vanliga dödliga glädjer oss åt ditt misslyckande och konstaterar att inga träd växer till himlen.

 3. Andra dödliga inser med förskräckelse att den första misslyckade majonäsen enbart ligger en blinkning bort.

 4. Anna B skrev:

  Har de haft majonnäsvispning som psyktest i Mästerkocken? Kan bara tänka mig hur rafflande det skulle bli. Förresten syns det inte att det är burkmajon på bild och fiskinköpen verkar makalöst fina, så vi kan ju låtsas lite!

 5. Anders: Underbara Clara-grejen är så inspirerad av denna fantastiska video, den föll bort i den ursprungliga bloggningen: http://www.hejsonja.se/?p=2234

  HeMo: De växer fan inte ens till axeln. :)

  Doris: Men inte mina majonnäser. De är ju bombsäkra ju!

 6. TorpSara skrev:

  Gitto: Ett besök på ”Vassaste Kocken” revolutionerade mitt majjovevande. Rekommenderas.

  För övrigt var det länkade inlägget ett av de mest befriande hittills, även om det var lite obalanserat med ålderns rätt. :D

 7. Jan Allansson skrev:

  :-D Älskar dig med alla min fel och brister.

 8. Inger skrev:

  Alltid lika trevligt när du kommer tillbaka! Det där med majonäsen var ju tråkigt. Men tänk – de tre första gångerna jag gjorde majonäs blev den storartat. Efter det har jag slitit mitt hår och svurit mer än en gång.
  Instämmer i Jans kör!

 9. Sofia skrev:

  Tyvärr inser inte min familj att de ska hålla sig undan köket när jag smyger dit för att fixa majonnäsen i skymundan. De fattar inte när jag väser mellan tänderna att jag klarar mig själv just nu. Inte ens vrål funkar.

 10. Ä, det är ju augusti! Hopplöst att göra majo denna månad av någon anledning. Jag försöker inte ens.
  Hälsar Dillen

 11. Sofia skrev:

  Länken! Magkramp!

 12. Emil O. skrev:

  Som lchf-are så är majonnäs en stående ingrediens i kylen, egenvevad since forever. Jag brukar göra på ungefär 5 dl olja i taget och veva ny när det tryter i kylskåpet. Det viktigaste tycker jag är att inte ha bråttom, sakta och metodiskt med jämnvarma ingredienser. Jag minns nått top chef avsnitt där de skulle veva majonnäs för hand i ett ”relay race”. Hon som vann den delen, och också blev top chef den säsongen, sa något om att bygga upp en ”bas” först och sedan kan man öka på. Så när den väl är ganska fast kan man vispa ner ganska stora strålar.
  Bernaise dock, den kan vara fördjävlig. Man står och svettas av allt vevande och blir bara mer och mer arg och frustrerad…

 13. TorpSara: Jo, den videon är alldeles fantastisk. Jag tycker gott man kan driva lite med Underbara Clara!

  Jan: Tackar!

  Inger: Jo, men jag är så bortskämd med att mina majonnäser alltid håller ihop. :)

  Sofia: Testat mer handgripliga metoder?

  Frk Dill: Underbart! Äntligen någon som bekräftar mig i detta – augusti är ej gjort för majonnäs.

  Emil: Jo, jag brukar köra så. Vet inte vad som gick fel den här gången, men något var det helt klart.

 14. Anna S skrev:

  men det är väl temperaturen det hänger på? Att alla ingående grejor (även änglapudret) ska vara rumsvarmt. Och att man vispar för hand eller med elvisp, stavmixern funkar urdåligt, dvs inte alls.
  Om det kör sig/skär sig så får man börja med en ny äggula i ny bunke och tillsätta den där lösa smetgeggan långsamt i en tunn stråle direkt på den nya gulan under vispning.
  Jag låter väldigt präktig här och är väl också det. Det är väl bara att stå upp för sin präktighet.

 15. Jag kanske skulle videoblogga när jag är majonnäsarg?

 16. Hazelnut skrev:

  Good to see you again!

 17. Angelica skrev:

  Förstår inte denna faiblesse för att håna andra människor, även om de är Underbara Clara eller ej.

 18. Hmm, jag kanske ska skriva ett litet inlägg i Matmolekylerbloggen om vad som gick fel? Korta versionen: Det hjälper inte at veva ner äggulor i sprucken majonnäs, man måste veva ner den spruckna majonnäsen i ägulan för att få en oljaivatenemulsion. I alla fall fick jag ett gott skratt av beskrivningen, och det är mer värt än en perfekt majonnäs. Kram!

 19. Fuchsia skrev:

  Men stavmixer funkar alltid, även om det är augusti och även om jag vet att t ex Lisa dissar stavmixmajonnäs. Enkelt och snabbt är det i varje fall.

 20. Fuchsia: Jag gör ofta stavmixermajonnäs. Det beror på vad man ska ha den till. Knepet är att röra ner sista oljan för hand för att få majon mjukare och inte förstöra aromen om olivoljan är dyr. :-)

 21. När jag visade systersonen hur man vispar till en majo hade han bara en fråga: – När blir den vit? :)

 22. Emil O. skrev:

  Sorry att förstöra eran augusti-teori dillen och gitto men den majjo jag vevade idag fungerade finfint. Tog ut alla ingredienser flera timmar innan de skulle vispas så allt nåt rumstemp, äggula + dijonsenap + lite vitvinsvinäger i bas. Vispa ner några droppar olja till en början, bygga en stabil emulsion och sedan bara öka takten. Smaka av med salt och vitpeppar. Detta kan gitto redan, det vet jag. Jag känner som sagt igen frustrationen från bernaisevispande, där man dessutom blir varm av värmen från spisen och det frenetiska vispandet. Fungerar det inte efter tredje omgången ”räddande” så brukar jag säga att det blev iaf kryddsmör…

  Om olivolja så har LW helt rätt, hårt vispad/mixad olivolja är helt klart inte gott.

 23. MayoMan skrev:

  Jag gör ofta stavmixermajonnäs hela vägen tills den blir stenhård, därefter tillsätter jag varmt vatten tills jag får önskad mjukhetsgrad. Interessant inlägg av LFW att det skulle förstöra aromen på en finare olivolja. Jag använder alltid en billig smakneutral olja till mayonaise, har även provat med olivolja med god smak men till mayo funkade det inte alls den blev bara besk, att det skulle bero på stavmixningen kan jag inte förstå. En artikel om mayo och molekyler vore tacksamt.

 24. Mick skrev:

  Gott att du är tillbaka , har längtat efter ett nytt inlägg, och den som väntar på något gott….

  Synd på majjon bara :-/

  Påtigen!

 25. Peter B skrev:

  MayoMan: http://matmolekyler.taffel.se/2009/02/25/mixermajonnas-nar-klass-ar-kass/

 26. Saran skrev:

  Jag har saknat dig (eller om man ska vara noga ditt skrivande) i sommar! Blev GLAD att du har återvänt, med eller utan lyckad majonnäs.

 27. Jessika skrev:

  Det finns bra majonnäs att köpa också. Hellmans eller kewpie. :)

 28. Anna skrev:

  Grrrrr….vet precis hur det känns! Häromsistens skulle jag veva ihop en fin majo som skulle vara en del i en inläggning till sill. Skulle ju vara så j-va märkvärdig och göra ALLT själv. Från GRUNDEN. ALLT.
  Överambitiöst är bara förnamnet. Nåväl. Satte igång. Geggamoja, inte slät, len majo, blev resultatet. Sambon kom med dumma men välmenande kommentarer. Han är en matanalfabet. Han har levt ”det vara bara ett test” på tonfisk mixad med coca cola! Kom inte här och kom när min majo skär sig!
  Blev till slut så förbannad att jag kastade ett (mitt sista) ägg i kaklet ovanför köksbänken och vrålade att det var ju f-n vad han var otacksam när jag står här och brassar käk till hans j-vla fest!

  Han gick och köpte ägg. Vi bor inte på en ö och just då var jag glad för det.

 29. Jag har en teori som jag snart ska presentera på Matmolekyler … :-)

 30. Maria skrev:

  Enklaste majonäsen – svooosch bara – gör du såhär: http://nami-nami.blogspot.com/2011/07/how-to-make-mayonnaise-in-60-seconds.html

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

Tyck till!

Annons