Baconkola

baconkola

Jag skulle kunna skriva mängder, men ibland kan faktiskt ett recept få tala för sig självt. Fattar ni inte är ni antingen vegetarianer eller saknar humor och i bägge fall är det synd om er.

Baconkola

Receptmakare: Margit Richert, Ärligt stulet och bearbetat härifrån

Portioner: tillräckligt för att täppa till käften på ett helt knattelag

Tid: 1 timme

Sötsalt gräddkola med små knapriga, rökiga baconbitar som krasar mellan tänderna. Gudomligt. Helt gudomligt.

Och köp för guds skull en sockertermometer och tramsa inte med kulprov och sånt lafs. Ni kommer tacka mig.

  • 1 1/2 paket bacon (ca 210 g)
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 1/2 dl lönnsirap
  • 1+1 dl vispgrädde
  • 75 g smör
  • 4 cl whisky
  1. Stek baconet riktigt, riktigt knaprigt och hacka det pyttigt. Spara stekflottet.
  2. Lägg alla ingredienser (inklusive stekflottet) utom 1 dl vispgrädde i en tjockbottnad kastrull.
  3. Låt allt koka på medelvärme och rör om då och då.
  4. När smeten nått 115 grader häller du i den sista decilitern grädde och låter allt koka tills temperaturen är 118 grader.
  5. Häll ut smeten på bakplåtspapper och ställ kallt. Klipp i lagom bitar med oljad sax.
  6. Proppa käften full och NJUT.

40 kommentarer

  1. Anna B skrev:

    Nu ska jag springa och köpa bacon på studs, hur ska det gååå med den här arbetsdagen? (Ping Rydman och Käck) ;)

  2. Haha!

  3. [...] har bloggat baconkola och det tycker jag är värt en listnotering. Like this:GillaBli först att gilla denna post. [...]

  4. Vurm skrev:

    Kött är alltid bra där kött inte borde vara. Köttfärsmarmelad, köttfärsmüsli, köttfärssmoothi …

  5. Annelie skrev:

    Det här bara måste jag göra. Bacon passar alltså i allt!! :)

  6. Annika skrev:

    Kola för Gudar! Och sockertermometer, det borde jag ha skaffat för åratal sedan.

  7. Örjan skrev:

    Digitala köttermometrar brukar väl klara upp till 125 grader?

  8. Örjan: ingen aning. Gör de det alltså?

  9. Dock rekommenderar jag fortfarande en sockertermometer så att man kan kan kolla frityrolja och sådant med den också.

  10. Hanna skrev:

    OJ vad jag ska frossa i dessa i jul!

  11. Julia skrev:

    Jisses jisses.

    (Funderar på om man kan göra dem utan att varna folk att det är bacon i. För en trevlig julaftonsöverraskning liksom.)

  12. Julia: Det kan få konsekvenser. Men kör på.

  13. Ann skrev:

    Konstaterade under förra årets knäckkokning att inte alla digitala termometrar går längre än ca 120 grader. Blev väldigt snopen och lätt panikslagen när termometern slocknade precis när det närmade sig den intressanta temperaturen.

  14. Sara skrev:

    Man kan vara vegetarian och fatta ändå. Ska nog göra som present till karlsloken nån dag =)

  15. Skumt, mycket skumt, men inte omöjligt att det kan vara gott….

  16. Håller med Sara-jag fattar det roliga men skippar att äta dem själv:)

  17. Kjersti skrev:

    Det var sannerligen innovativt!!! Låter helknasigt, men varför inte?

  18. Örjan skrev:

    Vegetarisk variant med torkad rökt chili och röksalt?

  19. Örjan skrev:

    Anna: Tack info om dina praktiska erfa av digitaltermometrar. Även undrande/skeptisk om korrektheten vid angiven, tillåten maxtemp.
    Billiga digataltermometrar mäter ju inte bara i spetsen utan i stor del av ”spjutet”.

  20. zelda skrev:

    Haha, underbart! Detta kommer att testas :)

  21. LisaFW skrev:

    Kan meddela att konsistensen inte enbart har med temperaturen att göra utan det är andra faktorer som spelar in. Orkar inte ens börja förklara allt … Man MÅSTE göra kulprov.

  22. Ylva skrev:

    Jag har förvisso fått receptet nu, men jag önskar verkligen att jag kunde åka till Stockholm och bjuda dig på öl. Har du vägarna förbi Göteborg…

  23. Emil O. skrev:

    LisaFW: Så kan du inte göra, nu är du skyldig att fixa en matmolekyler-artikel om detta! Om det nu inte står i boken, då kan jag slå upp det själv.

  24. Hanna skrev:

    Du är ju bara för härlig!

  25. Emma skrev:

    Halleluja!

  26. Okej, som auktoriteten Lisa säger, gör kulprov för säkerhets skull. Men använder man en någorlunda vid kastrull så borde det bli bra även bara med sockertermometer.

  27. Har nu även gjort denna baconkola med finhackad baconfettsrostad valnöt. Tror dock att pecannöt hade varit ännu bättre, någon som vill greppa stafettpinnen?

  28. Saxit skrev:

    Jösses, det här är ju helt lysande!

  29. Örjan skrev:

    Emil O: Håller med dig. Matmolekylartikel önskas. Kan ju ingå i köpvärd uppföljare.

  30. [...] började den här historien med att jag, som så många andra, såg Gittos recept på baconkola. Alla gick vi överstyr av häpnad, det gick tillochmed så långt att DN drogs med i [...]

  31. Jonas skrev:

    Såg just kommentarsdiskussionen. Digital köttermometer funkade bra! Jag gjorde dessutom kolan i micron. Ett misstag var att köra lite för länge med lock, misstänker att det hade varit bättre utan för att förånga mer vätska.

    För att dela upp den använde jag en oljad pizzaslicer. Utan att ha testat sax så misstänker jag att detta går snabbare. Men saker som går snabbare går också vingligare, så bitarna blev allt annat än uniforma.

  32. Camilla skrev:

    Med både baconmarmelad och baconkola till jul så kommer väl butikerna att var utan snart så det är bäst att man sticker iväg och handlar så fort som möjligt.

  33. Åsa skrev:

    Låter spännande och smarrigt

  34. Amanda skrev:

    Gjorde precis en sats där hackade pekannötter (rostade i baconfett, fick även en splosh lönnsirap på sig) åkte ner i slutet. OMG säger jag bara!

  35. C-J skrev:

    Jag exprimenterade med att hälla i en 6a calvados, utöver whiskyn, det föll väl ut!

  36. [...] en teori att labneh är mejeriprodukternas motsvarighet till bacon. Bacon gör allt godare och kan Gitto göra baconkola så kan väl jag göra gettryfflar. [...]

  37. Emelie skrev:

    Är vegetarian (och fattar grejen!) och provade det här med vegetarisk bacon, himmel vad gott! Tack för receptet! :D

  38. Marie skrev:

    Det tog ett halvår för tummen att ta sig ut, men gjorde den nyss och HERREGUD det är verkligen det ultimata godiset. Gjorde den för att ge bort men funderar på att moffa i mig alltihop och kalla det middag.

  39. [...] DN tidigare utnämnt 2012 till baconets år pga av baconkola, baconglass, min egen baconsprit mm hade det varit intressant om detta sattes i ett sammanhang i [...]

  40. Maria Arvidsson skrev:

    Har kanderat knaperstekt bacon idag och glacerat de kylda godisarna med 86% choklad. Men jag skulle ha gillat godisarna mer med bara en sida kanderad. Är känslig för sött!

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

Tyck till!

Annons