Iä!Iä! Cthulhu fhtagn!

bläckfisk

Länge, länge låg de där längst in i skafferiet. Förtorkade, vilande i sin evighetssömn. Bidandes sin tid.

Ph’nglui mglw’nafh Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhtag.

Sedan, en skälvning som gick genom marken. Saker rämnade. Jag rörde mig i  allt närmre skafferiet, som dragen av en ordlös röst i mitt inre; Mitt skräckslagna sinne anandes en närvaro som gick bortom mitt medvetandes gränser.

Jag fann platsen: S 47° 9′, W 126° 43′ 47

Det hade vaknat. Länken var upprättad. Jag visste vad jag var tvungen att göra innan min hjärna föll i bitar av den ordlösa fasan.

IMAG0494

Tempura på torkad bläckfisk med gochujangmajonnäs

Receptmakare: Margit richert

Portioner: 2

Tid: 2 timmar

Så mycket godare än så här blir det inte. Frasigt skal runt möra, umamistinna tuggmotståndiga bitar bläckfisk, söt morot och broccoli med en del av spänsten kvar.

Hela torkade bläckfiskar hittar man i asiatiska butiker och just till tempura tycker jag faktiskt de är överlägna färsk, då de aldrig får den där gummisega konstistensen.

Som en bonus är de mycket roliga att lägga i fulla övernattares sängar, de brukar bli så förvånade när de vaknar upp och inser att de gått till sängs med en av De äldre.

  • 2 torkade hela bläckfiskar
  • vatten eller kall dashi till blötläggning
  • 1/2 stånd broccoli
  • 1 morot
  • 1 äggvita
  • 1 dl maizena
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 dl iskallt vatten
  • 2 msk maizena
  • neutral olja till fritering
  • gochujangmajonnäs:
  • 1 äggula
  • 1 msk gochujang
  • 1 1/2 dl neutral olja
  • 2 tsk risvinäger
  • 2 tsk fisksås (helst koreansk)
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 liten finhackad vitlöksklyfta
  • 1 finhackad salladslök
  1. Klipp bläckfisken i lagom munsbitar och blötlägg den i tillräckligt med vatten eller dashi så det täcker. Ställ kallt 1-2 timmar.
  2. Skär broccolin i buketten och strimla moroten på tvärsen i knappt halvcentimetertjocka bitar.
  3. Gör gochujangmajonnäsen så länge. Vispa samman ägggula och gochujangpasta, och tillsätt oljan. Först droppvis och sedan i större glunkar. Smakätt med övriga ingredienser och ställ kallt så länge.
  4. Ta upp bläckfisken och låt den rinna av. Spara gärna blötläggningsspadet, det blir en fin bas till en nudelsoppa).
  5. Hetta upp ett par centimeters olja till 170 grader i en tjockbottnad kastrull eller wok.
  6. Vispa äggvitan tills den skummar och vispa i övriga ingredienser.
  7. Pudra över den sista maizenan över bläckfisken, rör om. Doppa bläckfisken i frityrsmeten och fritera den i omgångar i 2 minuter vardera. Ta upp den och låt rinna av på papper eller ännu hellre galler. Doppa grönsakerna i smeten och fritera dem tills ytan börjar få lite färg. Ta upp och låt rinna av och fritera sedan bläckfisken ytterligare 1 minut. Ta upp, låt rinna av. Ät direkt.

13 kommentarer

  1. Space babe skrev:

    Oj, det är ju sådan torkad bläckfisk som jag brukar göra qingtian-risnudelsoppa av, tunnstrimlad ihopstekt med strimlad fläsk och shitakesvamp. (Gärna torkad bambu blötlagd och ituriven också.)
    Jag är skeptisk till att det räcker att blötlägga dem i endast 1-2 timmar i kallt vatten – själv brukar jag ha dem över natten – men jag är beredd att prova!

  2. Paula skrev:

    Ser så spännande ut. Någon dag ska jag bli modig och tro på att jag faktiskt klarar av att följa recept även för sånt här och testa. Du inspirerar en hel massa Margit!

    Paula

  3. Torkad bläckfisk! Jag är imponerade. Det är nästan lite FÖR konstigt för att köpas. Fast när man läser ditt inlägg inser man ju att man helt enkelt MÅSTE HA!

  4. Space babe: Det räckte faktiskt, men visst kan man blötlägga dem längre om man är skeptisk. Hettan mjukar ju också upp dem, i Japan är det inte ovanligt att man värmer på dem som de är, torra och allt.

    Paula: Åh, men det här är ett lätt recept att följa ju. Testa!

    Fröken Dill: Det var faktiskt så mycket godare än jag trodde, jag blev faktiskt lite paff. Du måste testa!

  5. Hanna skrev:

    Måste genast springa till China Town och leta rätt på torkad bläckfisk, ser ju hysteriskt gott ut!

  6. Space babe skrev:

    Tror dig. Du MÅSTE prova torkad bambu. Finns på den nya stora kinaaffären i andra änden av T-Hötorget! Köp det största paketet. Du kommer älska. Stek t ex ihop med skalade, frysta sojabönor. Eller med strimlad kött.

  7. torkad mat, det bästa.

  8. Krakel skrev:

    Åh, Gitto, jag läste lite i min högstadieblogg idag och påmindes om våra roliga kommentarsdisskussioner. Det var tider det.

  9. Adam skrev:

    Tack så mycket för dagens garv… Titeln är nog den bästa jag läst någonsin på Taffel. http://lolthulhu.com/wp-content/uploads/2007/09/pinkfreud-ftaghnyet.jpg Ph’nglui mglw’nafh Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhtagn!

  10. Kjersti skrev:

    Kära nån!! Jag har tydligen gått miste om en hel del här livet!

  11. Fish Fingers skrev:

    kom genast att ereinra mig en gammal goding:
    Cthulhu-soppa med omelettrulle
    http://toshach.blogspot.com/2007/04/lovecraftiansk-soppa.html

  12. Hey there cthulu skrev:

    http://www.youtube.com/watch?v=XxScTbIUvoA&feature=related

  13. Hey there cthulu skrev:

    http://www.youtube.com/watch?v=qUCdzNz8foM

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

Tyck till!

Annons