Perfekta pannkakor på ren viljestyrka

pankisar

I fredags natt var jag ute och härjade. Att säga att jag var rejält full vore inte att ljuga, även om vännen Matilda nog tog priset med kommentaren ”Jag är så jävla full! Jag ska bara dricka lite mer så går vi hem sedan.” ungefär halv fyra på morgonen.

I ett övermodigt alkoholmarinerat ögonblick hade jag skrutit om att jag aldrig blir bakfull och att jag självklart skulle laga american pancakes åt Matilda och hennes sällskap på morgonen eftersom jag alltid vaknar tidigt.  Sådant straffar sig. Klockan halv två vaknade jag på Matildas soffa med en fasansfull huvudvärk. Men jag är en sådan som håller mina löften. Så klart.

På vingliga ben stapplade jag mig upp och intog köket. Inget recept hade jag, så jag lagade fritt ur huvudet. Och döm min förvåning när det visade sig att jag lyckades producera alldeles perfekt fluffiga härliga pannkakor. De åts med bacon, lönnsirap och Matildas underbara tillägg fetaost, som var så gott till att jag kommer införa det som standard på de bruncher som jag ämnar instifta som en återkommande tradition här på ön.

Men nästa gång tror jag bestämt att jag ska dricka lite mindre kvällen innan dagen efter.

Perfekta american pancakes

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 6 stycken, lagom till tre bakfulla

Tid: 30 minuter

Inga konstigheter.

 • 2 ägg
 • 1 1/2 dl vetemjöl
 • 1/2 tsk bakpulver
 • 1 msk socker
 • 2 dl mjölk
 • smör eller baconflott till stekning
 • ev lite bär av någon sort (jag hittade frysta björnbär)
 • till servering:
 • bacon
 • fetaost
 • lönnsirap
 1. Separera vitor och gulor. Vispa vitorna riktigt fluffiga.
 2. Blanda äggulor, mjöl, bakpulver, socker och mjölk. Vänd ned vitorna och rör om.
 3. Stek pannkakor, ungefär en dl smet åt gången är lagom. Strö eventuellt över lite bär i smeten direkt när du hällt den i pannan.
 4. Ät med knaperstekt bacon, smulad fetaost och lönnsirap.

15 kommentarer

 1. Anja skrev:

  I Ukraina serveras pannkakor med fetaost. Och tranbärssylt, vilket är en fantastisk kombination. I Ukraina finns även fetaost med tranbär i att köpa, vilket jag annars bara hittat i Sydafrika. Väldigt oklart varför just dessa två länder har just detta gemensamt.

 2. Intressant! Både att ni serverar med fetaost och att det finns fetaost med tranbär.

 3. Haha, låter som du tar ön med storm!

 4. Jag tar alltid allt med storm, på gott och ont.

 5. Emil O. skrev:

  Vad jag minns från när jag brukade göra amerikanska pannkakor så använde jag hälften filmjölk, hälften mjölk. Det är gott, vet inte varför man skulle göra det dock men jag gissar att konsistensen blir lite annorlunda.

 6. Emil: Jo, smaken blir ju annorlunda, men framför allt använder man ju surmjölk av något slag (buttermilk är ju vanligt i USA) i de fall man använder bikarbonat som jäsmedel. Men med äggvitan och bakpulvret är det inte nödvändigt, och det fanns ej heller någon fil hemma hos Matilda. Utmärkt gott blev det ändå, och en viss syrlighet stod ju fetaosten för.

 7. Anna B skrev:

  Gott! Du, det finns visst en kardemummapannkaka (som saffranspannkaka) som är typiskt åländsk.Kan du inte göra en som ett led i din acklimatisering?

 8. jo, jag funderar ju lite på at testa ålandspannkakan med sviskonkräm, men tja. Är ju inte förtjust i sött riktigt. Däremot funderar jag på att ge mig på svartbrödet, det vore en utmaning!

 9. Hanna skrev:

  Låter klockrent med feta till, att man inte tänkt på det själv liksom… :)

 10. Ja, att man inte tänkt på det själv. Skäms lite.

 11. Örjan skrev:

  Underbart att du kommit igång med bloggandet igen.

 12. Tack! Det känns kul igen och jag kan inte blogga utan att det känns kul.

 13. malo skrev:

  ”Jag är så jävla full! Jag ska bara dricka lite mer så går vi hem sedan.”

  Såna vänner är bäst!

 14. Fish Fingers skrev:

  ”skrutit om att jag aldrig blir bakfull”…”vaknade jag på Matildas soffa med en fasansfull huvudvärk”

  Jag ber att få gratulera till huvudvärken! När du slutar att bli bakfull är det endast för att du har blivit helalkis.

 15. Andreas skrev:

  Ska helt klart prova dessa. Annars kan jag rekommendera svärmors (min fru är amerikan) pannkakor (måtten är ur minnet men bör stämma någorlunda):

  Blanda i en stor bunke:
  1 1/4 cup mjöl (1 cup är ca 2,5 dl)
  3 msk socker
  1 1/2 tsk bakpulver
  salt

  Blanda i en mindre bunke:
  1 ägg
  1 1/3 cup mjölk
  3 msk matolja

  Häll det blöta innehållet i den större bunken och rör ihop det lite. Det ska dock finnas klumpar i smeten så rör inte för mycket.

  Häll lite olja i en panna och stek pannkakor som är ungefär så stora att det får plats tre åt gången. Ät med sylt eller lönnsirap.

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

Tyck till!

Annons