Midsommarsill från Hällestad

Har ni lagat mycket mat inför midsommar? Det har inte jag - i morgon är vi bortbjudna på knytkalas hos vänner i byn, efter att först ha varit nere vid det nästan bedövande idylliska midsommarfirandet i närliggande Björkens dal. På vår lott föll att ordna med sillen och det var verkligen ett uppdrag i min smak! När det kommer till sill är det nämligen högst tillåtet att leka med maten - bara man håller proportionerna mellan sälta och syra intakt i gravningen. Men planeringen medgav inte att grava färsk sill denna vecka, utan jag nöjde mig med urvattnad saltsill. I gengäld hann jag lägga in fler sorter: en senapssill med fransk grov dijonsenap, crème fraiche och en skvätt konjak och en löksill med blandade löksorter (inklusive gräslöksblommorna som höll på att bli eterneller), färska lagerblad i sherryvinägerspetsad lag. Det blev också en krämig vitlökssill (bra till dem som egentligen inte gillar sill) med citronrasp, dill och svartpeppar. Den allra roligaste sillen var ändå den som tillkom av en slump. Jag hade tänkt göra en inläggning à la Skånska Sillaacademiens Brantevikssill, fast med körvel och rabarber i,  men en otydlig inköpslista ledde till att jag fick hem torkad körvel som, oss emellan, smakar mer hö än lakrits. Istället föll min blick på fläderbusken igen och vips så hade det blivit en alldeles ny inläggning. Eftersom "en ohemul Brantevikare" visst inte var nog tydligt för att förklara rip-offen, döper jag den härmed till Hällestadssill och med den önskar jag er alla en glad midsommar och tar semester!

Midsommarsill från Hällestad

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: ca 8 små (1 burk)

Tid: 20 minuter + 2 dygn.

Brantevikssill är en av de absolut mest populära sillinläggningarna i Skåne till midsommar såväl som till påsk och Valborg. Typiskt för inläggningen är att den görs på gravade sillfiléer som varvas med dill, lök, kryddor och socker i en torrlag; sillen vattnar sig efter ett par timmar och får stå och dra i lagen i två dagar. Denna teknik bygger även det här receptet på, men den gravade sillen är ersatt med urvattnad saltsill, så jag tillsatte vätska, och den i mitt tycke uschliga citronpepparn är utbytt mot en näve fläderblom och rejält syrliga rabarberstjälkar från trädgården.

  • 450 g urvattnade saltsillfiléer (obs: nettovikt!)
  • 3 späda rabarberstjälkar
  • 1 knippe dill
  • 1 gul lök
  • 2 nävar fläderblom
  • 1 msk kryddpeppar
  • 1 msk vitpeppar
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk ättika 24%
  • +1 dl vatten Edit: Jag var nog lite trött igår, för den viktiga ättikan hade jag visst glömt att skriva in. Dessutom tyckte jag inte att sillen vattnade ur såsom de gravade sillfiléerna brukar göra, så jag spädde med vatten.
  1. Skölj sillfiléerna, torka av dem lätt och skär dem i sneda, 2 cm tjocka, bitar.
  2. Finhacka dillen och rensa fläderblommorna från klasarna. Skala rabarbern och skiva/hacka den så tunt du förmår. Skala och hacka löken.
  3. Mortla kryddorna  och blanda med socker och allt färskhackat i en skål. Blanda vatten och ättika.
  4. Varva sillbitar och blandning i en absolut ren glasburk med lock. Se till att ett kryddlager hamnar överst, häll på vätskan, på med locket och låt sillen stå och dra i kylskåp i minst två dygn.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing