Inlagda rödbetor
Receptakare: Gammalt som gatan
2 rejäla burkar
Tid: 30 minuter
Ett klassiskt recept som du enkelt varierar genom valet av kryddor. Kryddnejlikor, kanel och lättkokta smålökar är gott i inläggningen.
- 1 kg rödbetor
- Lag:
- 9 dl vatten
- 3 dl ättika (12 %)
- 6 dl socker
- 2 lagerblad
- 7 korn kryddpeppar
- 5 cm pepparrot i skivor eller 10 tvättade svartvinbärsblad
- Koka rödbetorna ordentligt mjuka i ordentligt med vatten. Slå bort vattnet och gnugga av skalet. Använd gärna plasthandskar. Dela stora rödbetor i två.
- Skölj rödbetorna och lägg i en stor väl rengjord glasburk (eller två mindre).
- Koka upp ingredienserna till lagen. Låt sjuda i några minuter. Slå lagen över rödbetorna. Skruva igen burken och låt svalna.