Sotare på siklöja med syrad rödlök, brynt smör, pepparrot och gräslök

skrovet

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 4

Tid: 1 timme

Somrigt och vansinnigt gott i all enkelhet. En kall öl hör definitivt till!

  • 12 siklöjor (av mälarstorlek, 15-20 cm)
  • 2 msk neutral olja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk grovstött vitpeppar
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 röda lökar, helst färska
  • saft av 1 citron
  • 2 tsk socker
  • flingsalt till stekning
  • Till servering:
  • Brynt smör
  • Riven pepparrot
  • Hackad gräslök
  • Kokt färskpotatis
  1. Skär huvud och stjärt av siklöjorna och klipp av ryggfenan. Blanda olja, salt, vitpeppar och dijonsenap i en påse och blanda ned fisken. Stek direkt eller låt fisken marinera någon timme.
  2. Strimla rödlöken tunt och blanda med citronsaft och socker. Låt stå tills löken mjuknat, ca 30 minuter.
  3. Hetta upp en panna (helst gjutjärn) på högsta värme och strö ett tunt lager salt i botten av pannan. Stek siklöjorna i omgångar, ca 2 minuter på varje sida. Fyll på med salt efter behov.
  4. Servera med tillbehören och känn dig riktigt nöjd.

Bild för Margit Richert

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert