2012-08-08 av Margit Richert
Kantarellsallad med serranoskinka, rostade tomater och prästost
Ibland får man besök av en kolhydratskygg människa. Ibland har man lovat att bjuda på kantareller. Ibland kommer man ihåg hur ofattbart gott kantareller är om man kombinerar det med rosépeppar. Ibland inventerar man kylen. Ibland faller precis allting på plats.
Kantarellsallad med serranoskinka, rostade tomater och prästost
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 2 hungriga
Tid: 4 timmar
Sallader ska inte vara nyttiga. Sallader ska vara goda.
- 1 ask cocktailtomater, gärna plommon
- 2 gula lökar
- 2 klyftor vitlök
- smör
- 3 dl frysta förvällda kantareller eller en rejäl sats nyskördade
- 1 msk kapris
- 1/2 msk rosépeppar
- 1 tsk sherryvinäger
- några kvistar timjan
- 1 stånd romansallad
- 6 skivor serranoskinka
- 75 g prästost
- en näve rostade hasselnötter
- kallpressad rapsolja
- citron
- flingsalt
- Sätt ugnen på 125 grader. Lägg tomaterna i en form, vänd dem i lite neutral olja och salta väl. In med dem och låt stå fyra timmar. Ta ut och låt svalna hjälpligt.
- Skiva löken och hacka vitlöken. Stek den långsamt karamelliserad i rejält med smör.
- Ta upp löken ur pannan, klicka i smör och stek kantarellerna. Grovhacka kaprisen och krossa rosépepparn och blanda i dem och löken i kantarellerna. Repa ned timjan och smaka av med lite sherryvinäger och salt om det behövs.
- Lägg upp romansalladen på en tallrik. Toppa med tomater, kantareller, serranoskinka, hasselnötter och ost.
- Ringla över olja, pressa lite citron. Avsluta med lite flingsalt.
Kommentarer
Koncentrerade tomater är ett mycket bra sätt att ta hand om tomatskörden, överskott kan frysas. Att de koncentrerade tomaterna också är en kolhydratbomb i nivå med potatis, är ju inte heller helt fel.
Kurt, klart det är en kolhydratbov, men så länge vi inget säger till gästen. :) Plus, så pass små mängder att hen nog överlever det.
Låter alldeles sanslöst gott! OCH nyttigt!
Det där är nyttig mat i min bok. Och jag är smal med utmärkta värden. (!)
Så jättefin kombination att jag blir tårögd! Och tomaterna ger sammanlagt cirka 7 g kolhydrater per person, så det är väl inte mkt att tjabba om så där till fest?
Sidor