Nässelsoppa med rostade solroskärnor och löskokt ägg

Nu spriar våren och nässlorna tittar upp. Plocka små fina exemplar och laga en soppa.


Portioner: 4
Du behöver: 

4 ägg
1 liter grönsaks- eller hönsbuljong
1 liter vatten
2 liter späda nässlor
1 dl rostade, salta solroskärnor
2 msk kallpressad rapsolja

Gör så här: 

Koka upp vatten i en liten kastrull och sjud äggen i sex minuter. Spola av äggen och låt dem kallna helt i vattnet innan du skalar dem försiktigt. Koka upp en liter inte alltför salt grönsaksbuljong eller hönsbuljong. Gärna hemgjord, undvik glutamat. Rensa och skölj nässlorna. Koka upp en liter vatten i en stor kastrull och förväll nässlorna i ett par minuter. Ta upp och häll av nässlorna genom ett durkslag. Lägg nässlorna med ett par deciliter buljong tillsammans med solroskärnorna i en kannmixer. Mixa till slät kräm. Tillsätt resterande buljong och mixa slätt. Servera med löskokt ägg och kallpressad rapsolja.

Tips! Om du vet att äggen legat några veckor i kylen är det lättare att satsa på ett löskokt ägg än pocherat. Har du pinfärska ägg pocherar du dem, för de är nästintill omöjliga att skala.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing