Utflyktspaj med blandsvamp

Det här är en riktigt mångsidig och matig paj som varje matlagningskunnig person inser kan varieras i all oändlighet. Receptet beskriver bara en av alla möjliga realiseringar. Det finns till synes inget sofistikerat med pajen och kanske är så fallet. Den mättar i alla fall fint och behagligt på t ex en blandsvampstur i skogen.


Portioner: 4 (1 form med 20 cm diameter)
Tid: 1 timme
Du behöver: 

4 normalstora kokta, mjöliga potatisar
1 stor näve torkad (ca 250 g färsk) blandsvamp
1 gul lök
100 g (1/2 stort pkt) bacon
125 g feta

Äggstanning:
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl creme fraiche
Salt, nymald vitpeppar

Pajdeg:
80 g smör, i fryskalla kuber
2 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten
Salt efter smak, ca ½ tsk

Gör så här: 
  1. Behandla svampen enligt metoden ovan om den är torkad.
  2. Gör pajdegen i god tid. Lägg smör, mjöl och salt i en matberedare och pulsa sönder. Droppa i lite vatten i taget och pulsa vidare tills pajdegens textur är som brödsmulor. Jobba samman snabbt och lägg in i kylen. Ta ut degen efter en halvtimme och kavla ut till ca 4 mm tjocklek.
  3. Strimla bacon och stek på medelvärme för att få ut fett och smak. Ta ur baconet och lägg i löken på samma temperatur och låt det mjukna ett slag, innan svampen läggs i och får steka med. När löken är gyllene och färdig, lägg tillbaka baconet i pannan, kasta runt och dra av värmen. Smaka av med salt och vitpeppar.
  4. Förbered äggstanningen: Vispa ägget. Blanda med mjölk och creme fraiche, smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Mosa potatisen direkt i botten på pajformen. Strö över det stekta, smula över fetaosten. Häll över stanningen och rota lite i bottnen med en gaffel så att stanningen rinner ner fint bland potatisen. Ställ in i mitten av ugnen på 200 grader ca 10 minuter så att pajen stannar till lite.
  6. Ta ut formen ur ugnen och lägg den utkavlade pajdegen över hela härligheten, ta bort överflödig deg. Sätt in i ugnen igen ca 20-25 minuter tills skalet fått fin färg och är genomgräddat. Låt helst svalna någorlunda så att den sätter sig och blir lätt att skära.

Bild för Peter Jägerbro

Mer från Peter Jägerbro


Bild för Peter Jägerbro
Bild för Peter Jägerbro
Bild för Peter Jägerbro
Bild för Peter Jägerbro
Bild för Peter Jägerbro